5 juli 2011

Barbie - ett mästerverk?

Tvättmaskinerna snurrar för fullt. Det ena fönstret fylls av kritvita textilier, det andra av kolsvarta. Det är som en tavla av Malevitj. Undrar just om det någon gång kommer en Barbie som är inspirerad av honom?

Härom veckan lanserades The Barbie® Museum Collection. The Starry Night av Vincent van Gogh, Adele Bloch-Bauer I av Gustav Klimt och Mona Lisa av Leonardo da Vinci är de tre fantastiska målningar som  har inspirerat designern Linda Kyaw.



Vincent van Gogh målade The Starry Night  i juni 1889, verket finns på MoMA. Lyllo Barbie som får en sådan klänning... Cypressen som är så viktig i målningen, en slags flamma som sammanbinder byn med himlen, har också en framträdande plats i Linda Kyaws design.


 

Gustav Klimts Porträtt av Adele Bloch-Bauer I färdigställdes efter tre års målande 1907. Porträttet är målat i olja, guld och silver. Det såldes på auktion i New York 2006 för 135 miljoner dollar, vilket var rekord, och hänger sedan dess på Neue Galerie i New York. Klimt var central i jugendrörelsen i Wien. Adele Bloch-Bauer kom att bli den enda person som Klimt målade två porträtt av, det andra målade han 1912. Barbiedockan har fått vad Tyra Banks skulle säga en "fierce" frisyr, snyggt.





Mona Lisa... En av världens mest kända och gåtfulla ansikten? Leonardo da Vinci började måla porträttet av florentinskan Lisa Gherardini 1503 men blev inte klar förrän 1507, verket fick sin titel först trettio år efter da Vincis död och betyder ungefär Damen Lisa, de italienska och franska titlarna La Gioconda och La Joconde betyder istället ungefär Den levnadsglada. Mona Lisa hänger på Louvren i Paris. I programmet Konstdetektiverna visades genom en speciell kamera som skalar av lager efter lager på verken hur tavlan troligen såg ut när da Vinci precis hade målat den... de gröngula nyanserna som vi är vana att se bestod då av en ljust klarblå himmel och var i mitt tycke ännu vackrare än tavlan som vi ser den nu.

Jag har ingen Barbie men boken Barbie 50 år står i bokhyllan, placerad mellan Pontus Hulténs samling och ett konstlexikon, och kanske, kanske kommer det snart att stå en Barbie klädd i Klimt eller möjligen i van Gogh där inom kort också...

Bilderna på Barbiedockorna från The Barbie® Museum Collection är lånade från /The pictures from The Barbie® Museum Collection are borrowed from BarbieCollector.com.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Karro, schysst ny design på bloggen, funkar bra i min iphone. Trevligt att du är tillbaka här. Kram, Mir

Anonym sa...

Å, Mireille, tack vad glad jag blir!!! Jag undrade idag lite ledsamt om du inte var inne och läste, nu när jag har fixat så man kan skriva kommentarer och allt :-). Jag har gjort en speciell mobildesign faktiskt, fråga mig bara inte hur haha.

Krya på dig, K