10 februari 2011

Filmarkiv på webben - vilken dröm!

En ny sajt har startat idag,  http://www.filmarkivet.se/ , heter den. Massor av filmer som allmänheten får ta del av. Kolla in några av dem här:

En elegant Greta Garbo lämnar gråtande Sverige efter en promotionturné. Stiger på amerikabåten i Göteborg, det är sorgligt, men hon är ju så vacker att man bara gapar, ojojoj den där magnifika profilen och vilken urtjusig outfit, direkt från 1929.
http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=28&returnurl=http://www.filmarkivet.se/sv/Sok/?q%3dgreta%2bgarbo%26categoryid%3d0%26minyear%3d1925%26maxyear%3d1935

Fem år tidigare, midsommarhelgen 1924, var Hollywoodgiganterna Mary Pickford och Douglas Fairbanks på exklusivt besök i Stockholm och Oslo, Freja/Marabou bjöd Mary på choklad, de bodde på Grand, åkte motorbåt och mycket mer:
http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=24&returnurl=http://www.filmarkivet.se/sv/Sok/?q%3dMary%2bDoug

Badlivet i Mölle 1911, kommer det att se ut så här beach 2011 också?
http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=58

Alice Babs gör reklam för Toy på svenska och norska och plockar taffligt upphängda toy-paket från ett träd:
http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=171&returnurl=http://www.filmarkivet.se/sv/Sok/?q%3d%2b%26categoryid%3d16

Och en något modernare variant när Tomas Pontén lär oss att ta en toy:
http://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=219&returnurl=http://www.filmarkivet.se/sv/Sok/?q%3d%2b%26categoryid%3d16

Så här skriver de själva på sajten: "På filmarkivet.se har du möjlighet att se unikt rörligt bildmaterial ur arkiven som nu tillgängliggörs på nytt; främst kort-, dokumentär-, journal- och reklamfilm, som speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle. Vid lanseringen i februari 2011 ligger 300 filmer ute, och sajten kommer att växa med lika många under året. Filmarkivet.se är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket."

Vilken bra grej!
.

Inga kommentarer: